از جمله عکسبرداری هایی که در نهایت باعث ایجاد تصاویر خارق العاده و زیبا میشود، عکاسی از رد ستارگان است. از گذشته تا به امروز، اجرام آسمانی همواره باعث حیرت و شگفتی انسان ها میشدهاند. بر همین اساس تکنیک ها و تکنولوژی های مختلفی برای مشاهده بهتر و بررسی بیشتر این اجرام پدیدار شدند. با توجه به آنکه زیبایی و آرامش آسمان باعث به وجد آمدن انسان ها میشود، ثبت تصاویر از آن نیز وارد حوزه عکاسی شده است.
با اینحال عکاسی از آسمان و اجرام موجود در آن نسبت به دیگر شاخه های عکاسی، چالش ها و تکنیک های خاص خود را دارد. روش فوکس کردن در تاریکی و تنظیم نور درست اصلی ترین مشکل و سختی در این نوع عکاسی است. اگر تا به حال چندین بار تصمیم گرفته باشید که در تاریکی عکاسی کنید، حتما با مشکلات آن از جمله کمبود نور، نویز فراوان و مواردی از قبیل روبرو شده اید. برای عکاسی در چنین شرایطی، باید از همان ابتدا از تکنیک ها و تجهیزات لازم به طور تخصص استفاده کنید. چراکه حتی نرم افزارهای پردازش عکس نمیتوانند این ایرادات و مشکلات را به درستی برای شما رفع کنند.
سختی های موجود در عکاسی رد ستارگان
در گذشته تنها با استفاده از روش های علمی و تجهیزات بسیار خاصی، بشر میتوانست از شب عکاسی کند. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی در دوربین های عکاسی، دوربین های مدرن DSLR و بدون آینه بهتر از قبل میتوانند از زیبایی آسمان شب عکس بگیرند. البته تنها داشتن یک دوربین کافی نیست؛ برای این منظور باید از تجهیزات مناسب استفاده کرد و با نحوه کار کردن و میزان پیچیدگی آنها آشنا بود.
فارغ از نوع تجهیزات، بسیار مهم است که از تاریک ترین آسمان ممکن بدون نور مصنوعی و یا حداقل نور ماه عکس گرفت. عملکرد ISO بالا، سرعت لنزها همگی شاخص های اصلی برای موفقیت هستند به ویژه اگر بخواهید از ستاره های دور دست عکس بگیرید. از دیگر چالش های موجود در عکاسی رد ستارگان، حرکت زمین است که باعث چرخش آسمان شب میشود.
برای این منظور میتوانید بواسطه عکسبرداریی با نورپردازی های نسبتا کوتاه و یا تجهیزاتی که همزمان با حرکت ستاره ها، حرکت میکنند، عکس بگیرید. اما برای عکاسی رد ستارگان، حرکات زمین و ستارگان، نکته اصلی برای چنین عکسبرداری است.
بهترین شرایط برای عکاسی از رد ستارگان
یکی از موارد مهمی که در عکاسی از رد ستارگان باید به آن توجه داشت، محل عکسبرداری است. به خوبی میدانید داخل شهرها و روستاها، چه بزرگ و چه کوچک، به دلیل وجود آلودگی نوری نمیتوان دید مناسبی به ستارها و سایر اجرام آسمانی داشت. برای عکسبرداری از چنین سوژه هایی به شب صاف و بدون هیچ ابر و نور زیاد نیاز دارید تا بتوانید بهترین عکس را از ستارگان بگیرید.
در عکاسی از کهکشان راه شیری که در آن باید ستارگان ثابت هستند، وضعیت ماه مهم است. اما در عکاسی مسیر ستارگان، نیازی نیست توجه زیادی به وضعیت ماه داشته باشید. حتی در ماه کامل نیز میتوان از ستارگان عکس گرفت اما تعداد آنها کم است. وقتی ماه جدید باشد، ستاره های کوچک زیادی قابل مشاهده هستند که با استفاده از تجهیزات مناسب میتوان از آنها عکس گرفت.
بر همین اساس توصیه میکنیم اگر ماه در هنگام عکاسی از ستارگان در آسمان باشد، سعی کنید آنرا از قاب تان دور کنید. در غیر اینصورت یک نقطه بزرگ درخشان در عکس نمایان می شود و ترکیب عکس را خراب می کند.
تجهیزات لازم برای عکاسی
همانطور که چندین بار گفتیم برای عکاسی از رد ستارگان نیاز به تجهیزات ویژهای دارید. برخی از آنها به شرح زیر است:
- دوربین عکاسی: فرقی نمیکند که از چه دوربین عکاسی کنید. با هرکدام از دوربین های dslr، بدون آینه و point and shoot میتوان از این نوع سوژه عکسبرداری کرد. هر چه سنسور بزرگتر باشد بهتر است. به نظر کوچکترین اندازه سنسور می تواند 1 اینچ باشد. البته با تلفن همراه یا دوربین های ارزان نتیجه خوبی بدست نمیآید.
- سه پایه: هر چه سه پایه محکمتر باشد، برای این نوع عکاسی بهتر است. اما به استثنای عکاسی در باد، میتوانید از سه پایه های ارزان تر نیز استفاده نمایید.
- لنزهای دارای زاویه باز: به طور کلی هر چه لنزها بازتر و سریعتر باشد، نتیجه بهتر است. برای عکاسی از مسیر ستارگان، حتی میتوان از لنزهای ارزان قیمت نیز نتیجه مطلوبی بدست آورید. به عبارت دیگر فاصله کانونی 18mm برای APS-C mirrors با f/3.5 یا حتی f/4.5 کافی خواهد بود. بدین معنا که لنزهای معمولی 18-55mm به خوبی کار میکنند.
- کنترل از راه دور: برای نورپردازی طولانی مدت، نیاز به کنترل از راه دوری دارید. در حالت bulb قابل قفل شدن باشد یا دوربینی که دارای حالت نورپردازی time است
و با آن میتوانید بدون هیچ مشکلی هر سرعتی از شاتر را استفاده کنید. برای مجموعه نورپردازی های کوتاهتر، میتوانید کنترل از راه دور همراه با زمان سنج یا دوربینی با توانایی زمان سنجی بکار بگیرید. - ظرفیت حافظه کافی و باتری های شارژ شده در دوربین: باتری اضافه همراه خود داشته باشید؛ چراکه در مکانی که معمولا عکاسی از ستارگان انجام میشود، دسترسی به برقی وجود ندارد.
- لامپ جلو: برای مسیریابی سادهتر در تاریکی بهتر است که لامپ قرمز داشته باشد. نور قرمز برخلاف نور سفید، چشمان را در تاریکی یا نقشه خوانی خسته و اذیت نمیکند.
- رایانه یا لپ تاب: تبلت کوچک زیاد قدرتمند نیست. شما به نرم افزار پردازش عکس خوبی نیاز دارید، بهتر است برای این موقعیت از ترکیب Lightroom و Photoshop استفاده کنید.