عکاسی خیابانی street photography از جمله از انواع سبک های عکاسی میباشد که در زیر شاخهی عکاسی مستند قرار دارد. این نوع عکسبرداری دارای چالش های مختص به خود را داراست؛ چراکه عکسبرداری از مردم چندان کار آسانی نیست و بازتاب های مختلفی برای آن وجود دارد. اگر یک عکاس تازه کار هستید، توصیه میکنیم در همان ابتدای کار به سراغ street photography نروید. زیرا تمام اتفاقات و سوژه ها در اطراف شما به یکباره در حال رخ دادن هستند؛ اینکه از میان تمامی این رویدادها، انتخاب کنید چه چیزی را باید و یا نباید ثبت کنید، بسیار گیج کننده و طاقت فرساست.
صرف نظر از تمام ترکیب بندی ها و سایر تکنیک های موجود در عکاسی، باید بتوانید با استفاده از چشمتان و بینایی خود، سوژه و قاب مناسبی برای آن پیدا کنید. در همین راستا فقط با جستجوی چیزهای خاص و رها کردن همه چیزهای دیگر ذهن خود را متمرکز کنید. بر این اساس میتوانید لحظه ها و احساساتی را ثبت کنید که خاص و ویژه هستند در غیر این صورت خیلی از لحظات را دست خواهید داد و دچار گیجی و سردرگمی میشوید. با تکرار عکاسی چشم و ذهن شما خود به خود به انتخاب گزینهای عادت میکند.
تجهیزات عکاسی خیابانی
دوربین عکاسی و انتخاب لنز مناسب برای آن، دو وسیله اساسی و بسیار مهم در عکاسی خیابانی میباشند. همانطور که میدانید دوربین های DSLR و دوربین های بدون آینه، دو نوع از دوربین های بسیار پرطرفدار در عکاسی میباشند. اینکه کدام یک از این دو نوع انتخاب مناسبی است، پیشنهاد ما دوربین های بدون آینه میباشد. دوربین های DSLR نیز انتخاب خوبی هستند اما با توجه به آنکه در street photography باید همواره به دنبال سوژه بگردید، این دوربین ها فضای بیشتری را اشغال کرده و وزنشان نیز سنگینتر است.
در عکسبرداری خیابانی داشتن لنزهای زوم کننده لازم است. لنز 18-55mm کیت (یا نمونه های مشابه) برای شروع کار مناسب هستند؛ بعد از آنکه به تجربه کافی رسیدید میتوانید از لنزهای پرایم استفاده کنید. لنزهای پرایم معمولاً شفافتر از لنزهای زوم هستند و در یک فاصله زمانی مشخص پشت سر هم عکس میگیرند. اگر لنز ثابت خریداری نمایید میتوانید به تمام سوژه های عکاسی خیابانی با لنزهای زومتان نگاه کرده و طول کانونی بکار رفته را بررسی کنید. این فرآیند به شما در تصمیم گیری برای انتخاب طول کانونی مناسب در هنگام خرید لنزهای ثابت کمک خواهد کرد.
ترکیب بندی
ترکیب بندی یکی از موارد اساسی در انواع شاخه های عکاسی میباشد. اما در رابطه با عکاسی خیابانی چندان به این موضوع نپردازید. چراکه در این نوع سبک از عکاسی، وقت کافی برای دیدن، انتخاب و گرفتن عکس وجود ندارد. بهتر است که سریع عکس بگیرید و سپس آنرا با تکنیک های مختلف کراپ کنید، تا اینکه کلاً عکس نگیرید. وقتی به محیط اطرافتان نگاه میکنید بالا یا پایین را فراموش نکنید. هیچ کس نمیداند چه فرصت هایی بالاتر یا پایینتر از خط مستقیم دید وجود دارد.
پرسه زدن در street photography جهت شکار کردن لحظات از اهمیت بالایی برخودرا است. اگر به مناطق توریستی میروید تا عکس های خیابانی بگیرید، علاوه بر عکاس، یک گردشگر نیز محسوب میشوید. این یعنی دوربینتان را در دست گرفتهاید و مانند هر کس دیگری به دنبال سوژه هستید. دوربین را همواره در کنار خود قرار دهید یا اینکه جلوی بالا تنهتان بگیرید و همواره آماده باش باشید.
در عکسبرداری خیابانی، عکاس باید همواره سعی کند در میان جمعیت و عموم مردم کمتر جلب توجه کنید تا احساسات و سوژه های درحال رخ داد تغییر و یا متوقف نشوند. پوشیدن لباس های رنگ روشن باعث می شود که زیادی در چشم باشید پس بهتر است که از رنگ های خنثی یا تیره استفاده کنید.
روایت داستان و احساسات در عکاسی خیابانی
عکاسی خیابانی، زیر شاخهای از عکاسی مستند است. داشتن موضوع یا داستانی در این سبک از اهمیت زیادی برخودار بوده و باعث میشود تصاویر شما جذابتر و با مفهومتر شود. میتوانید به جای پیروی از تکنیک ها یا عناصر مستقل، به دنبال یک داستان یا موضوع خاص در زمینهای جذاب بگردید. از این طریق به شرح روایت داستانی بپردازید و لحظهای را ثبت کنید که به خودی خود پیام آور یک روایت است.
حالات صورت فرد یا احساساتی که در زبان بدن او وجود دارد باعث میشود تصویر موردنظر شما معنادارتر شود. این چیزی است که رابطه بین مخاطب و عکس را ایجاد میکند و باعث میشود عکس با شما صحبت کند. درواقع در سبک های مختلف عکاسی، هدف آن است احساساتی ثبت شوند که همان واکنش های احساسی را در بیننده ایجاد کنند.
برخی از افراد تصور میکنند که street photography فقط برای بیان غم، اندوه و نا امیدی کاربرد دراد؛ در صورتی که چنین نیست. در واقع این نوع موضوعات احساساتی میتواند با عکاسی خیابانی بیشتر تاثیر گذار باشد. اما این بدین معنا نیست که فقط همین موضوع در آن کاربرد دارد. میتوانید احساسات امید، خوشبختی و حیرت را با استفاده از این سبک به مخاطب منتقل کنید.
با این حال، هرگز از کسی برای گرفتن عکس خوب سو استفاده نکنید. همیشه آماده باشید به جای آسیب رساندن، خجالت زدن یا افشای سوژه ، تصویر اخلاقانه و خلاقی بگیرید.