عکاسی پرتره یا عکاسی از چهره یکی از محبوبترین سبک های عکسبرداری هم در میان عکاسان و هم در میان عموم مردم محسوب میشود. در این نوع سبک توجه خاصی به چهرهی انسان میشود به طوری که صورت انسان، موضوع اصلی عکاسی محسوب میگردد. بواسطه عکسبرداری پرتره میتوان احساسات افراد را به خوبی منتقل کرد.
برای این نوع عکسبرداری باید یکسری تنکنیک ها و تنظیمات مناسبی را اعمال کرد تا بتوان به نتیجه مناسبی دست پیدا نمود. نورپردازی، سرعت شاتر، دیافراگم و … همگی از موارد بسیار مهم در عکسبرداری از چهره میباشند.
با شرکت در دوره های آموزش عکاسی موسسه مرکز آموزش میتوانید نسبت به تمامی تکنیک ها و نکات موجود در عکسبرداری پرتره آموزش کامل ببینید و در این حرفه به تخصص کافی دست پیدا کنید. در ادامه به بهترین تنظیمات دوربین عکاسی برای عکسبرداری از چهره میپردازیم.
دیافراگم در عکاسی پرتره
دیافراگم یکی از عوامل بسیار مهم نه تنها در عکاسی پرتره بلکه در سایر سبک های عکاسی نیز محسوب میشود. بر همین اساس تنظیمات آن باید به درستی صورت گیرد. برای عکاسی از چهره، بهترین حالت دیافراگم، نوع باز است تا بواسطه آن عمق میدان کمتری دیده شود. زمانی که عمق میدان کمتر شود، چهرهی سوژه در تصویر برجسته تر شده و پس زمینه محو و بیاهمیت جلوه میکند.
موقعیت سوژه، پس زمینه و حالت سوژه بر کادر بندی و ایجاد یک عکس خارق العاده، تاثیر بسزایی میگذارد. برای پیش زمینه خارج از نقطه کانونی از دیافراگمی مانند f/1.4 برای تصاویر خود بکار بگیرید. اگر به پیش زمینهی بیشتری در نقطه کانونی احتیاج دارید و یا اینکه میخواهید تصویر موردنظرتان شفافتر باشد، از دیافراگمی استفاده کنید که دو یا سه نقطه بیشتر از حداقل دیافراگم باشد.
لازم به کر است که تمامی پرتره های موجود در دنیای عکاسی در استودیو و آتلیه ها گرفته نمیشوند. عکاسی از چهره در فضای باز میان افراد و عکاسان بسیار محبوب است. عکاسان حرفه ای پرتره با زیر نظر گرفتن و سرعت عمل بالا، هر تغییر کوچک چهره شخص را در عکسبرداری مورد توجه قرار داده و بهترین حالت را از او میگیرند. برای کسب تخصص بیشتر میتوانید به مطلب آموزش تکنیک های عکاسی پرتره مراجعه کنید.
تنظیمات ISO
از دیگر تنظیمات مهم در عکاسی پرتره، انتخاب صحیح ISO میباشد. ISO معمولا در نور طبیعی پایینترین مقدار است و میزان 100 نیز روی بیشتر دوربین ها فعال میباشد. برخی از دوربین ها از جمله نیکون دارای ISO پایین تری هستند و این امکان را به شما میدهند که ISO طبیعی را از 64 انتخاب کنید. برای عکاسی از چهره تا جایی که امکان دارد ISO را در پایینترین مقدار قرار دهید تا از نویز اضافه در حین عکسبرداری جلوگیری شود.
انتخاب سرعت شاتر در عکاسی از چهره
بعد از آنکه ISO مناسبی برای عکاسی پرتره خود انتخاب کردید، حال نوبیت به سرعت شاتر میباشد. برای دستیابی به سرعت شاتر مناسب ابتدا چند عکس امتحانی تصویر برداری کنید و در نمایشگر LCD دوربین به بررسی آن بپردازید. قانون کلی در انتخاب شاتر این است که اندازه سرعت آن باید دوبرابر طول کانونی لنزها باشند. برای مثال اگر از لنزهای 100mm استفاده میکنید حداقل سرعت شاتر باید 1/200 باشد تا دوربین نلرزد و عکس مات نشود.
البته این یک قانون کلی است و برای آن استثناهایی نیز وجود دارد. اگر از سه پایه استفاده میکنید، دوربین را ثابت گذاشتهاید و یا اینکه از لنزهایی بکار گرفتهاید که توانایی ثبات سازی تصویر را دارند، میتوانید با سرعت شاتر پایین تر عکس بگیرید. در کلاس های آموزش عکاسی پرتره تمامی این نکات به طور کامل و جامع آموزش داده میشود.
استفاده از فلش
در عکاسی پرتره استفاده از فلش چندان واجب نیست اما اگر بخواهید از این ابزار استفاده کنید شرایط کمی تغییر میکند. سرعت نور در کفشک دوربین پایینتر بوده و برای این منظور نورافکن های بزرگتری وجود دارند. البته نورافکن های دیگری هم هستند که عملکردشان متفاوت میباشد.
بعضی سیستم های نورافکن این امکان را به شما نمیدهند که عکسی با سرعت شاتر بیشتر از 1/200 بگیرید. سایر تنظیمات نورافکن این اجازه را فراهم میآورند که از حالت همزمانی سرعت بالا برای عکس گرفتن در سرعت شاتر 1/8000 استفاده نمایید. اگر در فضای غیر از آتلیه و استودیو از چهره ها عکاسی میکنید، بهتر است از نورافکن هایی مانند Godox AD600 Pro بکار بگیرید. این نور افکن ها امکان هماهنگی در سرعت بالا را فراهم کرده و کمک میکند که سرعت شاتر به بیش از 1/8000 برسد.
تنظیم میزان شفافیت نمایشگر در عکاسی پرتره
آخرین تنظیماتی که باید برای عکاسی پتره انجام دهید، تنظیم میزان شفافیت نمایشگر LCD دوربین است. این میزان را بر روی 4 یا 5 قرار دهید و مطمئن شوید که شفافیت آن به صورت خودکار تنظیم نشده باشد.
زیرا با تغییر مداوم شفافیت نمایشگر LCD، برآورد میزان نوردهی به تصویر موجب مشکل خواهد گشت. تنظیمات دوربینتان را همانطور که تا به اینجا توضیح دادیم کنترل کرده و میزان شفافیت نمایشگر LCD را به صورت دستی تنظیم نمایید و در عکس های بعدی هم از آن استفاده کنید.
اگر برای عکاسی در حالت دستی تازه کار هستید شاید برایتان کمی سخت باشد. اما با کمی تمرین حرفه ای می شوید. عکاسی از چهره سعی در نشان دادن شخصیت فرد و احساس او است. اگر عکس های پرسنلی را تنها به منظور استفاده خاصی در نظر بگیریم، بقیه تصاویر های پرتره باید دربرگیرنده حالات طبیعی سوژه باشد. برای بهبود نتیجه کار داشتن خلاقیت از اهیمت بسیار زیادی برخوردار است. برای این منظور میتوانید به مطلب دوره آموزشی عکاسی با اساتید حرفه ای و مدارک معتبر مراجعه کنید.